Dervișii rotitori și alte secrete ale Turciei


Un tărâm ce abundă de istorie, Turcia cucerește nu doar datorită peisajelor, ci și prin cultura și religia sa. Cu siguranță v-ați întâlnit cu imaginea unor domni îmbrăcați în haine albe, rotindu-se amețitor într-un dans ritual ce pur și simplu vă hipnotizează. Ei sunt dervișii rotitori, unul dintre secretele Turciei,  care, în ciuda aspectului comercial prin care încântă turiștii de pretutindeni, ascund, odată cu dansul lor și cântecele pentru Allah, dorința de a deveni una cu Dumnezeu.

 

De unde a început totul?

O formă mistică a islamului, sufismul este o doctrină apărută între secolele VII-VIII care pune accent pe căutarea lui Dumnezeu prin iubire, cunoaștere mistică și respingerea ideii că Dumnezeu este inaccesibil. Sufiștii sunt cunoscuți în mod obișnuit ca persoane cu învățătură religioasă, ale căror aspirații se învârt în jurul apropierii lui Allah.

Scurtă istorie a dervișilor rotitori

Dervișii rotitori fac parte din Ordinul Mevlevi, o sectă a sufismului născută în secolul al XIII-lea, la Konya. Aici este locul în care și-a petrecut ultimii 50 de ani din viaţă poetul persan Mevlana, întemeietorul ordinului dervişilor.

Savantul islamic și renumitul poet persan Jalaluddin Rumi (Mevlana) a influențat mult scrierea și cultura musulmană, multe dintre poeziile sale descriind dragostea lui puternică față de Dumnezeu.

Mulți l-au considerat un mistic și chiar unii istorici l-au contestat, însă Mevlana și-a continuat destinul, realizând că Dumnezeu e bun și tolerant cu toate religiile. Astfel a început să predice oamenilor legile iubirii și altruismul.

Cu toate acestea, sufismul și Mevlana s-au confruntat cu multe provocări. În 1925, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turcia, a interzis toate ordinele sufiste și practicile lor, deoarece nu dorea ca religia să fie folosită ca un instrument în politică. În consecință, dervișii au fost forțați să se retragă în subteran. Totuși, în anii 1950, guvernul a relaxat aceste restricții și a permis ca dansul Sema să fie difuzat în public, motiv pentru care noi putem admira astăzi această ceremonie.


Dansul dervișilor rotitori – un ritual ce unește mintea, sufletul și corpul în armonie

Membrii sectei lui Mevlevi, dervişii, erau un fel de călugări ce trăiau retraşi, în meditaţie, în mânăstire (lucru inedit în religia islamică). Ceremonia, cunoscută și ca Sema, este veche de mai bine de 700 de ani și reunește recitări din poemele lui Mevlana (maestrul sufit Rumi) și pasaje din Coran, acompaniate de muzică tradițională orientală.

Această ceremonie a dervişilor are la bază puterea de transformare a muzicii și a dansului sacru (Sema). Călugării ce performează pot să execute la nesfârșit rotiri în jurul propriei axe. Prin acest ritual mintea, sufletul și corpul sunt unite și aduse în armonie.

Sema este încărcat cu semnificații, de la îmbrăcăminte la mișcări de mână. Pălăriile maro, conice purtate de derviși reprezintă o piatră de mormânt; jachetele negre simbolizează mormântul; iar fusta dervișului, mantaua funerară. În timp ce se deplasează, dervișii își dau jos jachetele ca o modalitate de a arăta îndepărtarea lor de legăturile pământești. Mâinile lor, una îndreptată în sus și cealaltă pe pământ, înseamnă "ceea ce primim de la Dumnezeu, îi dăm omului; noi înșine nu avem nimic ". Vocea lor produce un ecou uimitor în timp ce strigă în mod repetat către Allah, corpul rotindu-se tot mai repede.

Unde poți întâlni acest ritual autentic?

O astfel de ceremonie spectaculoasă merită trăită într-un loc autentic. Dansul are loc anual în Konya, un oraș de pelerinaj pentru sufiști în Anatolia Centrală, unde s-a născut și a fost îngropat Rumi. Ceremonia Sema poate fi de asemenea admirată în mai multe locații din Istanbul, inclusiv la Galata Mevlevihanesi, prima localitate Sufi din oraș.

În afara vacanțelor all-inclusive pentru care Turcia este recunoscută, dansul dervișilor rotitori este o experiență diferită, ce te face să te gândești la spiritualitate după un spectacol ritual amețitor.


Ne găsești cu sfaturi și idei pentru vacanțele tale, la numărul de contact 0725 020 993 și la adresa office@jstravel.ro.


SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare