Pe urmele ţarilor ruşi. Must see în Sankt Petersburg


Sankt Petersburg este un oraș cu o energie aparte pe care, odată ce o descoperi, ești cucerit pe viață. Moscova poate fi cel mai cosmopolit oraș al Rusiei, dar Sankt Petersburg este inima culturală și istorică a țării. Căminul unuia dintre cele mai mari și uimitoare muzee de artă din lume, înconjurat de canale și găzduind nopți albe de vară, când soarele nu apune niciodată, Sankt Petersburg are un aer regal și plin de inspirație pe care nu te saturi să îl cuprinzi cu privirea şi sufletul. 

Grandoarea și istoria veritabile ale capitalei imperiale ale Rusiei nu încetează să uimească, Sankt Petersburg fiind o destinație pe care merită să o alegi în următorul concediu.  

Cum ajungi în Sankt Petersburg? 
Orașul este accesibil, fiind deservit de aeroportul Pulkovo și de cele două gări Finlanda și Moscova, care permit conexiuni cu liniile de metrou. De asemenea, există posibilitatea călătoriilor pe mare, însă terminalele se află la distanță de stațiile de metrou sau autobuz. 

Când să călătorești în Sankt Petersburg? 
Frumusețea orașului poate fi admirată oricând pe parcursul anului, dar intervalele cele mai plăcute pentru o călătorie sunt cele începând din mai și până în septembrie, cuprinzând astfel și lunile de vară, cu nopți albe, care fascinează orice turist. Iarna este și ea extrem de frumoasă în orașul rusesc, însă dacă preferi să ai parte și de timp plăcut și să eviți aglomerația, alege vizita orașului Sankt Petersburg la sfârșitul lunilor mai, septembrie sau octombrie!  

Ce trebuie să vizitezi în Sankt Petersburg? 

Orașul țarilor, creația lui Petru cel Mare, Sankt Petersburg a avut încă de la început destinul de a prezenta măreția Rusiei imperiale față de restul lumii. Succesorii lui Petru cel Mare au adus îmbunătățiri la nivel arhitectural, angajând specialiști europeni pentru a ridica palate și catedrale fabuloase și, astfel, orașul a devenit capitala cu care se mândreau Romanovii, dar și primul oraș modern al Rusiei. Deși capitala s-a mutat la Moscova în urma revoluției, Sankt Petersburg încă are aerul orașului imperial ce spune povești din trecut, cu fiecare atracție turistică. Iată ce trebuie neapărat să treci pe lista ta atunci când vizitezi Sankt Petersburg.  

Biserica Mântuitorului Însângerat 
Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Sankt Petersburg este această biserică multicoloră, proiectată în stil tradițional medieval rusesc. Deși cupolele sale colorate te duc cu gândul la turtă dulce și basme, povestea sa este una departe de a fi fericită. Țarul Alexandru al III-lea este cel care a ordonat construirea sa în 1883 pe locul unde tatăl său fusese asasinat cu doi ani înainte. Biserica a fost finalizată abia după 20 de ani, fiind necesare materiale speciale, precum cei peste 7.500 de metri pătrați de mozaicuri pentru a acoperi pereții și tavanele. Biserica a fost grav deteriorată în timpul Revoluției Ruse din 1917, apoi folosită ca morgă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ca depozit de cartofi imediat după. 

A fost nevoie de aproape 30 de ani de restaurare pentru a readuce clădirea la splendoarea sa inițială. Astăzi, Biserica Mântuitorului Însângerat este deschisă ca muzeu în care poți admira mozaicurile impresionante.  

Muzeul Ermitaj
Ești pasionat de artă și știi să apreciezi o operă realizată de Leonardo da Vinci sau Monet? Chiar și în caz contrar, Ermitaj este un loc pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viață. Acest muzeu a fost fondat de către împărăteasa Ecaterina cea Mare, care a început să achiziționeze opere de artă la sfârșitul anilor 1700, însă muzeul nu s-a deschis oficial publicului până în 1852. 

Astăzi, Ermitaj este al doilea cel mai mare muzeu de artă din lume, după Luvru, și este căminul unei colecții de peste trei milioane de articole. Muzeul Ermitaj ocupă din punct de vedere tehnic șase clădiri, deși partea principală a muzeului (și clădirea pe care majoritatea oamenilor o asociază cu muzeul) este găzduită în Palatul de Iarnă, care a servit drept locuință a împăraților ruși până în 1917 și care dispune de o structură masivă cu 1.500 camere. Pe lângă arta neoclasică și impresionistă franceză, barocul flamand și expoziția renascentistă italiană, muzeul mai deține o impresionantă colecție de artă rusă din secolele XI-XIX și o sală care prezintă artă preistorică. 

Muzeul are cea mai mare colecție de tablouri din lume, operele expuse aparținând unor nume importante ale lumii artistice, precum Leonardo da Vinci, Monet sau Van Gogh, aşadar nu trebuie ratat dacă ajungi în Sankt Petersburg. 

Fortăreața Petru și Pavel
Cetatea Petru și Pavel a fost inițial o zonă fortificată, destinată să protejeze statul de atacurile străine. Această fortăreață a fost construită în 1703 și apoi extinsă și modificată pe parcursul următoarelor patru decenii. În timp ce fortăreața nu a avut parte de vreo bătălie, ea are totuși o poveste întunecată în spate, întrucât a servit ca închisoare și cartier de execuție în timpul revoluției bolșevice de la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, locul face parte din Muzeul de Stat al Istoriei din Sankt Petersburg.  

Între zidurile cetății și înconjurate de grădini spectaculoase și poteci de piatră, există mai multe clădiri. Cea mai cunoscută este Catedrala Petru și Pavel, ce datează din secolul al XVIII-lea, locul de odihnă al țarilor ruși. Celulele închisorii, un muzeu al orașului și clădirea Monetăriei din Sankt Petersburg (fondată în 1724 pentru fabricarea monedelor și care încă funcționează) sunt, de asemenea, situate între zidurile fortăreţei. 

Palatul Peterhof 
Situat la mai puțin de 30 de kilometri de centrul orașului Petersburg, complexul Palatului Peterhof reunește o serie de clădiri din secolul al XVIII-lea, împreună cu numeroase grădini și 173 de fântâni alimentate de izvoarele subterane. Proiectat în stilul Palatului de la Versailles, Peterhof este cunoscut mai ales pentru „Marea Cascadă”, care constă în 64 de fântâni situate pe o serie de terase în afara intrării principale. 

Opulența palatului propriu-zis poate fi descoperită printr-un tur cu ghid, ce te poartă prin cele 30 de camere decorate în culori aurii, impozante, multă marmură și obiecte aduse din Asia care se împletesc cu șeminee în stil baroc și oglinzi gigantice. Accesul până la Palat se poate realiza cu ajutorul unui autobuz, însă poți ajunge și cu barca din Sankt Petersburg. Plimbarea pe râul Neva durează 45 de minute și oferă priveliști minunate asupra coastei, de-a lungul drumului. 

Catedrala Sfântul Isaac 
Catedrala Sfântul Isaac este o capodoperă arhitectonică. Nu este doar cea mai mare bazilică ortodoxă din lume, ci și a patra cea mai mare catedrală din lume. Teoretic, aceasta nu este o biserică propriu-zisă, ci precum Catedrala Mântuitorului Însângerat, acum este un muzeu. Aici însă se țin slujbe în zilele cele mai importante. Pentru a surprinde priveliștea superbă de deasupra orașului, urcă până în vârful catedralei şi vei admira splendoarea rusească de la înălţime. 

Sankt Petersburg este un oraș fascinant, care încântă privirea şi oferă lecţii de istorie la fiecare pas, dar mai cu seamă spune povestea vremurilor în care ţarii Rusiei au domnit. 

Acesta poate fi o destinaţie plăcută atât pentru cei care doresc să admire natura, dar şi pentru cei care apreciază arta şi construcţiile spectaculoase, cu o arhitectură aparte. Aşadar, Sankt Petersburg are toate calităţile pentru a fi următoarea ta destinaţie de vacanţă. 

Ne găsești cu sfaturi și idei pentru vacanțele tale, la numărul de contact 0725 020 993 și la adresa office@jstravel.ro.

SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare